Dvostanovanjski dvojček, Ljubljana

Tipologija dvostanovanjskega dvojčka združuje dva dvostanovanjska objekta na skupni parceli.
Cilj oblikovanja objekta je bil ustvariti enovit volumen, ki ne bo dajal vtisa dveh ločenih struktur, kot je to praviloma vidno pri podobnih tipologijah, obenem pa zagotoviti zasebnost, optimalno osončenje in usmerjene poglede vseh štirih stanovanjskih enot. Objekt je volumensko razgiban. Z razširitvijo prvega nadstropja in zožitvijo terasne etaže se objekt vizualno zniža, pod previsom, ki ga tvori prvo nadstropje pa se formira pokrit glavni vhod in senčeni prostori pritličja. Kontaktna bela fasada v pritličju in nadstropju je kombinirana s poglobljenimi lesenimi deli, ki začrtajo jasno vidno kompozicijsko usklajenost in dodatno poudarijo volumensko razgibanost. Fasada terasne etaže, ki je pomaknjena proti notranjosti objekta je v celoti lesena prezračevana fasada.

Za potrebe objekta se je prvotna parcela s površino 715 m2 razdelila na dva enakovredna dela, tako je vsaka enota stanovanjskega dvojčka s svojo zunanjo ureditvijo pozicionirana na svoji parceli.
Vsako izmed štirih stanovanj se razprostira čez dve etaži. Pritlični stanovanji tako zasedata celotno pritličje in polovico prvega nadstropja, terasni stanovanji pa drugo polovico prvega nadstropja in celotno vrhnjo, terasno etažo.

Objekt ima skupen uvoz na jugu predmetne parcele, kjer so urejena tudi parkirišča. Stanovanjska dvojčka imata ločena vhoda, po dve stanovanjski enoti v posameznem dvojčku si delita glavni vhod, vhod v posamezne stanovanjske enote je urejen iz skupnega vhodnega prostora. Pritlični stanovanji sta funkcionalno razdeljeni na dnevne prostore s kuhinjo in jedilnico, dnevnimi sanitarijami ter spalnico s kopalnico v pritličju ter dvema dodatnima spalnicama s kopalnico v 1. nadstropju. Prednost pritličnih stanovanj je izhod na atrij. Stanovanji v terasni etaži sta dostopni s skupnega vhodnega prostora v pritličju. Funkcionalno sta razdeljeni na dve spalnici s kopalnico in garderobnim prostorom v 1. nadstropju ter dnevnimi prostori s kuhinjo, jedilnico, kabinetom ter dnevnimi sanitarijami v terasni etaži. Terasni stanovanji se odpirata na večji terasi v vrhnji etaži, ki ju odlikuje direkten pogled na Šmarno goro in Julijske Alpe.

osnovni podatki
Projekt: Dvostanovanjski dvojček, Ljubljana
Lokacija: Ljubljana, Vižmarje
Naročnik: Zasebni investitor
Avtorji: Coinhab Arhitekti
Leto: 2020-2022
Fotografije: Jan Hecl, Tomaž Pažek