Enodružinske hiše NV, Piran

Manjša soseska 6 enodružinskih hiš je zasnovana v tradicionalnem primorskem stilu, ki ga je narekoval prostorski kontekst objektov, kot tudi smernice spomeniškega varstva. Lokacija objektov je namreč v idilični primorski vasici Nova vas nad Piranom, kjer je okoliška arhitektura strogo tradicionalna.
Objekti so zasnovani kot preprosti volumni z dvokapnico plitkega naklona, kot je značilno za ta del Slovenije. Proti jugu se objekti odpirajo s posameznim oknom za vsako sobo, tako je frontalna fasada zasnovana z značilnim ritmom, kjer se tri okna nanizajo v enakomernem ritmu polno/prazno. Stranske fasade so bolj preproste in imajo le eno okno v pritličju in eno v nadstropju, postavljeno centralno. Zaradi burje je severna fasada zaprta.
Po dva objekta sta pritlična, dva dvonadstropna z enovito svetlo kontaktno fasado, dva pa sta zasnovana tako, da je nadstropje v svetli kontaktni fasadi, pritličje pa je v tradicionalni kamniti fasadi. Na južni strani objektov je postavljen tudi lesen nadstrešek, kot pergola, ki senči teraso pred bivalni prostorom in notranjost bivalnih prostorov. Okna v nadstropju pa so senčena s tradicionalnimi lesenimi polkni.
Tloris objektov je zasnovan tako, da so v pritličju locirani bivalni prostori, ki so povezani v odprt loft, v pritličju so še manjši wc in vhodni prostor, v nadstropju pa ležijo tri sobe, ki so orientirane na jug in kopalnica.

osnovni podatki
Projekt: Enodružinske hiše NV, Piran
Lokacija: Nova vas, Piran
Naročnik: Zasebni invstitor
Avtorji: Coinhabarhitekti
Leto: 2015-2017
Fotografije: Tomaž Pažek