Hiša G, Ljubljana

Lokacija enodružinske hiše je v Ljubljani. Naročnik je želel klasično hišo z dvokapnico na eni strani in sodobno oblikovano vilo na drugi, z dodatkom zunanjega balkona in terase. Ker se arhitekti radi prilagodimo željam stranke, smo želeli vse pogoje združiti v eni zanimivi obliki.
Objekt z dvokapnico je pozicioniran tako, da ima iz južne, vzdolžne strani lep pogled proti lokalnem hribovju, katerega smo v zasnovi objekta želeli izkoristiti. Tako preprosto arhitekturo pravokotnega volumna s pravilno dvokapnico nadgradi adicija s frčado, ki se razprostira po južni fasadi in omogoča prelepe poglede iz vseh spalnih prostorov. Frčada, ki je tako globoka, da tvori tudi večji balkon, se oblikovno nadaljuje v pritličje, kjer tvori nadstrešnico pritličnim zunanjim prostorom in pokrito nadstrešnico za oba vhoda v objekt. Na fasadi objekta se pojavita dva materiala, generalni volumen hiše je ometan, adicija s frčado pa je ovita v les, ki objektu daje toplino in domačnost. Les je uporabljen tudi zato, ker je objekt pozicioniran v okolici Ljubljane v ruralnem okolju in se tako navezuje na svojo makrolokacijo. Objekt vsebuje tudi veliko zasteklitev, saj je bila želja investitorja po svetlih, osončenih prostorih, steklo je predvsem na jugu, na vzhodu in zahodu.
Tlorisna zasnova je preprosta, v pritličju so vsi bivalni prostori, predsoba, stopnišče in dodatna pisarna ter wc, v nadstropju pa se ob frčadi nizajo vsi spalni prostori, tam je locirana tudi kopalnica.

osnovni podatki
Projekt: Hiša G, Ljubljana
Lokacija: Ljubljana, okolica
Naročnik: Zasebni invstitor
Avtorji: Coinhabarhitekti
Leto: 2013-2015
Fotografije: Gregor Černelč