Hiša K, arhitektura Celje

Želja stranke pred oblikovanjem idejne zasnove je bila, da bo njena hiša oblikovno zanimiva, a funkcionalna in izjemno racionalna. Prav tako si je želela objekt z dvokapnico, ki ni prevladujoča, oziroma predpisana oblika strehe v okolici. Arhitekti smo naredili vse kar je bilo v naši moči, da smo uresničili strankine želje in realizirali objekt z enokapno streho. Streha, ki je orientirana proti jugu, da zajame maksimalno osončenost, se ne konča na severni stranici, ampak se ovije preko strenice objekta in prelevi v nadstrešnico, ki nudi senco bivalnim prostorom v pritličju.
Posebnost hiše je tudi bivalno pritličje, ki deluje kot loft in je v celoti odprto, sestoji pa iz kuhinje, jedilnice, dnevne sobe in dodatne multifunkcionalne sobe. Bivalni prostor skozi pritličje objekta se odpira tako proti vzhodu, zahodu, kot tudi jugu. Poseben motiv objekta je tudi os po podolžni strani stanovanjskega objekta, ki predstavlja komunikacije in se na zahodu zaključi z dvovišinskim prostorom, razvidna pa je tudi s fasade.
Objekt je zasnovan v beli barvi, streha, ki se ovije okrog glavne oblike kubusa, pa je poudarjena v temno sivi barvi in tega oblikovno razbije. Za senčenje zasteklitev objekta v pritličju je poskrbljeno z drznimi paneli.

osnovni podatki
Projekt: Hiša K, arhitektura Celje
Lokacija: Celje, Zagrad
Naročnik: Zasebni invstitor
Avtorji: Coinhabarhitekti
Leto: 2013-2016
Fotografije: Martin Pelcl