Hiša KS, novogradnja Celje

Lokacija novogradnje se nahaja v Savinjski dolini, v okolici Celja, natančneje v kraju imenovanem Šempeter. Arhitekti smo upoštevali željo stranke, po izjemno moderni, pritlični hiši, ki pa se je hkrati morala skladati z okoljem manjšega ruralnega kraja. Zadržana fasada, gabarit objekta, lesena fasada in oblika dvokapnice so elementi prevzeti iz bližnjega okolja, sodobnost pa je dosežena z belo barvo, čistimi linijami, izmenjavo materialov fasade in izmenjavo polnega in praznega ter z velikimi odprtinami, ki uokvirjajo poglede.
Zanimiva je tudi tlorisna zasnova hiše, saj se objekt deli na dva dela, v enem delu so locirani spalni prostori, v drugem delu pa bivalni prostori. Bivalni prostor sestavlja dnevna soba, jedilnica in kuhinja, ki so povezane v en prostor, loft.
Ob tlorisni lameli prostorov sta povezani z dvokapnico, objekt pa uokvirja še nadstrešek, ki omogoča neovirano pot okrog hiše. Nadstrešek je podprt s stebri, ki prevzemajo tudi statične sile objekta, hkrati pa uokvirjajo poglede iz posameznih prostorov. Pozicija nosilnih stebrov na zunanjo stran ima tudi dodatno funkcijo, saj je zato fasada objekta lahko povsem odprta, zastekljena.
V sodelovanju med arhitektom, izvajalcem, statikom in naročnikom je tako nastala arhitektura, specifična prostoru. Objekt je namreč lociran v kraju Šempeter, ki slovi kot rimska postojanka, predstavljena hiša pa s svojim posebnim slogom išče podobnosti tudi s klasično rimsko arhitekturo.

osnovni podatki
Projekt: Hiša KS, novogradnja Celje
Lokacija: Celje, Šempeter
Naročnik: Zasebni invstitor
Avtorji: Coinhabarhitekti
Leto: 2013-2015
Fotografije: Martin Pelcl