HIŠA M, okolica Maribora

Lokacija enodružinske hiše M leži v okolici Maribora, v pretežno ruralnem območju. Arhitektura objekta se po eni strani prilagaja okolju, v katerega je postavljena, po drugi strani pa zasleduje bolj sodoben videz. V osnovi je na pravokotni volumen enodružinske hiše postavljena dvokapna streha, kar je pretežna značilnost objektov v okolici.
Temna talna plošča pritličja s temnim trakom strehe tvori sendvič, v katerega je vstvljena sekundarna fasada iz lesene strukture in senčil. V pritličju osnovno fasado tvori bel omet, fasado mansarde pa lesena fasada iz vertikalnih lesenih letev, čez osnovno fasado je postavljena struktura iz lesenih tramov in sklop drznih senčil, ki tvorijo senco prostorom v notranjosti. Želja stranke je bila po večjih napuščih, katerim pa smo arhitekti dodali poseben karakter z vstavljeno leseno strukturo, ki posnema strukturo tradicionalne lesene arhitekture, npr. kozolcev, tretirane na bolj sodoben način. Vmesni pol zasebni prostor med napuščem in leseno strukturo je izkoriščen tudi za postavitev drsnih lesenih senčil objekta.
Zasteklitev je oblikovana v večje sklope okenskih odprtin in s polnimi stenami tvori kompozicijo polno/praznega, postavitev steklenih površin zasleduje strukturo lesenega paličja.
Celoten volumen dvoetažnega objekta je poveznjen na vkopano klet iz vidnega betona, kjer je prostor namenjen avtomobilom in shranjevanju. Odprtine kleti izstopijo iz ravnine fasade in tvorijo zunanji pokrit prostor.

osnovni podatki
Projekt: HIŠA M, okolica Maribora
Lokacija: Maribor
Naročnik: Zasebni invstitor
Avtorji: Coinhabarhitekti
Leto: 2015-2017
Fotografije: Martin Pelcl