Logistični center Famaik

Logistični center je 4-nadstropen objekt večje razsežnosti, ki funkcionalno sestoji iz visokoregalnega skladišča, ki se razprostira čez vse etaže, skladišča, prostora za prepakiranje paketov in zasebnega bara z večjo večnamensko teraso.
Ob vhodni avli se v pritličju objekta nahajajo nakladalne rampe in prostor za razkladanje ter priložnostno shranjevanje, ki se povezuje z glavnim visokoregalnim skladiščem. Tako je pritličje objekta, ki je funkcionalno precej drugače od upravnega dela, kjer se nahaja več delovnih mest, tretirano drugače, kar se zrcali tudi navzven na fasadi.
Temno siv volumen objekta je na mestu pritličja zarezan, tu objekt spremeni barvo iz sive v oranžno, ki je reprezentaticna barva podjetja. Oranžna zareza se poveča na strani vhodne avle in tako poudari vhodni prostor. Ta del je tudi pomaknjen navznoter, saj je tako ustvarjen zunanji pokrit predprostor, in zastekljen. Zgornji, upravni del aneksa k visokoregalnem skladišču je oblečen v fasadne plošče različnih transparentnosti, tako imamo na mestih, kjer je potrebno več svetlobe, več transparentnih plošč, kjer ne potrebujemo plošč polno fasado, vmes pa so semi-transparentne plošče. Upravni del, ki je, tako kot visokoregalno skladišče, v temno sivi barvi, je od skladišča tudi navzven ločen z vidno žarečo cezuro.
Temno siv del, ki je, glede na oranžno zarezo, offsetan, se od oranžnega dela še posebej loči z žarečim led trakom, ki prida občutek lebdečega volumna.
Arhitektura objekta je zadržana, saj gre za logistični center v industrijski coni, po drugi strani pa je zasnovana tako, da poudari grafično podobo in politiko podjetja.

osnovni podatki
Projekt: Logistični center Famaik
Lokacija: Maribor, Tezno
Naročnik: Zasebni invstitor
Avtorji: Coinhabarhitekti
Leto: 2016-2019
Fotografije: Martin Pelcl