Mesarija Čas, okolica Maribora

Starejši objekt tradicionalne vaške arhitekture je pozicioniran v okolici Maribora, v Spodnji Kungoti. Naloga arhitekta je bila sodobno prenoviti tako zunanjost, kot tudi notranjost tradicionalne kmetije. Program notranjosti je prodajalna in delikatesa, naloga zunanje obnove pa je bila osvežiti podobo objekta in ga narediti vidnega iz bližnje okolice. Po eni strani je bila stara hiša izrazito tradicionalna, po drugi strani pa je bila želja naročnika modernizirati objekt, arhitekt je tako združil oba pola v eni zasnovi.
Na objektu so uporabljeni pretežno tradicionalni materiali, kot na primer reciklirana opeka, masivni krtačen hrast, les, izdelki suhe robe in glineni izdelki.
Zunanjost objekta je distinktivno zasnovana z lesenimi paneli večjih razsežnosti, katerih polnilo so leseni kosi, ki so zloženi v kompozicijo, ki imitira opeko. Paneli predstavljajo zastor pri odprtinah, varujejo notranjost objekta in ustvarjajo pol javni prostor med zunanjostjo in notranjostjo. Tudi okrog ostalih oken so postavljene lesene špalete z okvirji, ki optično razširijo okenske odprtine od tal do stropa. Stenske obloge interierja so pretežni iz reciklirane opeke in ometa, iz opeke so tudi stojala za steklenice, strop pa je izdelan v kombinaciji ometa in starih tramov. Posebej so zanimive tudi glinene luči, ki so bile oblikovane samo za ta interier.

osnovni podatki
Projekt: Mesarija Čas, okolica Maribora
Lokacija: Maribor, Pesnica
Naročnik: Zasebni invstitor
Avtorji: Coinhabarhitekti
Leto: 2014-2015
Fotografije: Martin Pelcl