Stanovanjski dvojčki F, Ljubljana

Manjše sosedstvo sestoji iz 5 stanovanjskih enot, od tega sta dva stanovanjska dvojčka s po 2 enotama in ena individualna enodružinska hiša.
Objekti so zasnovani izrazito sodobno, pravilni kubusi se zaključijo z dvokapno streho. Volumen objekta je od volumna strehe navidezno ločen, dva nadstropja objekta sta oblečena v les, streha objekta pa je temna, na frontalnih fasadah zastekljena, tako da nudi zadnostno svetlobo za notranje prostore.
Okenske odprtine so povezane v pasove odprtin in oblikovano v kompozicijo na fasadi, kjer se okna v pritličju in nadstropju zamikajo. Poseben detajl na objektu so tudi lesene letvice, ki izstopajo iz ravnine fasade in so pozicionirane na robove fasade tako, da uokvirjajo fasado objekta in med okni, tako da povezujejo okna v nadstropju in pritličju, ki se izmenjujejo. Okenske odprtine so zasnovane od tal do stropa, da nudijo prostorom v objektu zadostno svetlobo.
Zanimivi volumni posameznih stanovanjskih enot imajo svojo dvokapno streho in se pri stanovanjskem dvojčki zložijo skupaj, tako, da že navzvem zaznamo, da gre za dve stanovanjski enoti, ki sta le dani na skupno mejo.
V nekoliko ožjem tlorisu se prostori nizajo od severa proti jugu, najprej je vhodni prostor s kurilnico, nato stopnišče, kuhinja, jedilnica in dnevna soba. Nadstropje višje pa se v podobnem redosledu nizajo otroške sobe, kopalnica in spalnica.

osnovni podatki
Projekt: Stanovanjski dvojčki F, Ljubljana
Lokacija: Šujica Ljubljana
Naročnik: Zasebni invstitor
Avtorji: Coinhabarhitekti
Leto: 2016
Fotografije: Tomaž Pažek