Vila Pašman, Pašman

Na idilični lokaciji na Pašmanu na Hrvaškem smo zasnovali počitniško hišo z dvema apartmajema. Obliko objekta so narekovala lokalna urbanistična pravila in želja po dvopartitnosti objekta z dvema apartmajema in lokalno tradicionalno zasnovo fasade.
Glavno vodilo pri zasnovi arhitekure je bilo lovljenje pogledov proti morju, tako so proti morju orientirane vse glavne odprtine bivalnih prostorov. Prav tako je bilo oblikovalsko vodilo objekta uporaba pravega lokalnega kamna, tako ima objekt zasnovano masivno fasada debelo več kot 10 cm iz pravega kamna.
Apartmajska hiša ima ločeno stopnišče, prav tako tudi vhod v zgornji apartma. Želja stranke je bila, da je stopnišče zunanje in da je del volumna objekta, tako smo arhitekti ustvarili vmesni zunanji prostor s stopniščem, ki je tako zaradi privatnosti zastrt z betonskimi vertikalnimi lamelami. Lamele prav tako ustvarijo občutek enovitega, polnega volumna.
Zanimiva je tudi tlorisna zasnova objekta, saj je po vertikali, po nadstropjih razdeljen na dva dela, na dva apartmaja. V vsakega od apartmajev je postavljen bivalni del z jedilnico, kuhinjo in dnevno sobo, predsoba, kopalnica in dve spalnici.

osnovni podatki
Projekt: Vila Pašman, Pašman
Lokacija: Hrvaška, Pašman
Naročnik: Zasebni invstitor
Avtorji: Coinhabarhitekti
Leto: 2014-2016
Fotografije: Martin Pelcl