Vinotoč Leber, Interier Maribor

V obstoječ objekta kmečkega turizma in vinotoča Leber, v okolici Maribora, je bilo potrebno vstaviti program degustiranja in prodaje vine ter drgustiranja drugih dobrot iz kmečkega turizma. Stranka je želela, da arhitekti oblikujemo dva ločena prostora, prostor za degustacije vina in prostor za prodajo vina. Vodilo pri oblikovaju interierja je bilo na eni strani ohraniti tardicionalen kmečki stil kmečkega turizma, na drugi strani pa tega modernizirati. Moderni pridih interjerju dajo predvsem dodatki iz kovine, stekla, sodobna svetila, ravne in gladke linije ter pravilne geometrije elementov.
Stene interierja so povečini ometane, prav tako strop, z izjemo stene, ki je obložena z reciklirano opeko. Tla interierja so odeta v funkcionalen material keramike velikega formata, svetlega odtenka. V degustacijskem prostoru daje poseben pečat omara za degustacijske predmete, ki je zasnovana kot lesena šahovnica, paralelno na drugi strani prostora je stena oblečena v leseno oblogo, ki predstavlja negativ omari. Posebej zanimiva je miza degustacijskega prostora, ki je narejena iz zlepljenih neobdelanih plohov in kovinsko podlago. Zanimiv element je tudi ročno narejena zavesa iz plutovinastih zamaškov, ki še poudari karakter prostora.
Površine prodajnega prostora so zasnovane podobno kot v degustacijskem, na primer, strop, tla, stene. Posebnost tega prostora so omare za vino, ki so narejene iz armaturne mreže.
Domačo arhitekturo s kmečkim pridihom tako poustvarijo elementi, kot na primer, lesene omare, miza iz surovih lepljenih plohov, štori namenjeni sedenju, okrasni dodatki iz plutovinastih zamaškov, stena iz reciklirane opeke in podobno.

osnovni podatki
Projekt: Vinotoč Leber, Interier Maribor
Lokacija: Maribor
Naročnik: Zasebni invstitor
Avtorji: Coinhabarhitekti
Leto: 2014-2016
Fotografije: Martin Pelcl