Vrstne hiše L, Ljubljana

Manjše sosedstvo 4 vrstnih hiš je oblikovano kot strog zaporeden niz. Strog niz smo želeli razbiti z oblikovanjem arhitekture. Hkrati je bila želja, da bi objekte oblikovali tako, da bi po eni strani stanovalci dobili maksimalno zasebnost znotraj objekta in v zunanjih prostorih, po drugi strani pa smo arhitekti želeli z različnimi barvami vrstnih hiš zagotoviti, da se bodo stanovalci identificirali s svojim objektom.
Posamezna vrstna hiša je oblikovana v L in tako že z obliko ustvarja zasebno južno teraso, v katero so orientirani vsi bivalni prostori. Ker je dostop do objektov omogočen iz juga, so avtomobili parkirani za zaprto steno objekta, tako da ne motijo pogledov stanovalcev. Površine za parkiranje so zasnovane kot travnate rešetke, da funkcionalno nadaljujejo južne zunanje bivalne površine, kot pol-vrt. Na sever je objekt bolj zaprt, tu se obrača v severno zelenico, kjer se nahaja terasa in severna zelenica.
Vrstne hiše so oblikovane precej drugače na južni, kot severni strani. Zunanji ovoj fasade je oblečen v svetel omet, na jugu, na mestu atrija, pa ima vsaka hiška fasadne plošče v drugačni barvi, tako se objekti med seboj precej razlikujejo. Na severni strani je fasada bolj preprosta, v beli barvi, severna stena objektov pa je oblikovana tako, da je stena prelomljena, kar niz objektov dodatno razgiba, stanovalcem pa nudi zadostno mero zasebnosti.
Preproste volumne majhnih vrstnih hiš pokrivajo dvokapne strehe, objekti pa dajejo občutek, kljub postaviti v nizu, da so vsak zase svoja entiteta.
V pritličju hiš so okenske odprtine večje, na mestih, kjer bivalni prostori potrebujejo osvetlitev in stik z zunanjim prostorom. V nadstropju pa so prostori, zaradi zasebnosti, bolj zaprti in imajo okna zgolj tam, kjer je potreba po svetlobi največja.
Arhitektura notranjosti je preprosta, v pritličju so bivalni prostori oblikovani v L in med seboj tesno povezani, pritličje vsebuje vhodni prostor, wc, dodatno shrambo, kuhinjo, jedilnico in dnevni prostor. V zgornji etaži pa je bolj privatni del sob, tam so prostori, kot na primer, kopalnica, spalnica, dve otroški sobi in hodnik.
Vrstne hiše v velikosti cca 100 m2 so oblikovane kot minimalne stanovanjske enote za 4-članske družine.

osnovni podatki
Projekt: Vrstne hiše L, Ljubljana
Lokacija: Ljubljana
Naročnik: Zasebni invstitor
Avtorji: Coinhabarhitekti
Leto: 2015-2016
Fotografije: Tomaž Pažek