Wellness L, Maribor

Projekt predstavlja rekonstrukcijo spomeniško zaščitene zidanice, s poznorenesančnimi detajli iz začetka 17. stoletja, s subtilno umeščeno sodobno prizidavo.
Prenovljenemu objektu s prizidkom je bil dan nov turistični program, ki zajema, namestitvene kapacitete, prostore za welness in spremljevalni vinski program, ki spominja na program originalnega historičnega objekta. Cilj prenove je ohranitev obstoječega objekta v svoji avtentični pojavnosti in nemoteča priključitev sodobne prizidave. Obstoječ objekt je bil prenovljen tako, da so ohranjeni vsi njegovi arhitekturni elementi in detajli, v obstoječ objekt je v kleti umeščen program spa-ja, kuhinje in tehničnega prostora, v pritličju pa se nahajata dva apartmaja. Pred obstoječ objekt je postavljen sodobno oblikovan prizidek, ki tega ovije, v njega je umeščen program bazena, jedilnica, prostor, za počivanje, masažni prostor in savna. Spomeniško varstvo je naprej nasprotovalo novemu prizidu, nato pa smo jih prepričali z nizkim prizidkom, ki ne posega v fasado obstoječega objekta, ampak se temu subtilno priključi ter jasno sporoča, da je podrejena aneksna sodobna struktura. Že na prvi pogled je avidentno razvidna ločnica med starim in novim. Medtem ko ima obstoječa stavba ohranjena manjša historična okna, nam sodobno oblikovan prizidek s panoramskimi vseobsegajočimi zasteklitvami ponuja čudovite poglede na okolico z vinogradi. Sodobni nemoteč prizidek se okolici podredi, saj se ta v njem reflektira in se tako na prvi pogled dematerializira, profili, ki nosijo veliko panoramsko zasteklitev pa so zasnovani v barvi zemljine in se prav tako zlijejo z okolico.
Interier bazenskega dela je zasnovan v naravnih materialih, po tleh so nameščene ploščice v materializaciji kamna, stene so iz vidnega betona, strop pa je zasnovan kot neskončen leseni val, okrog interierja se vije neskončna zasteklitev, ki tako daje občutem obiskovalcu, kot da je zunaj, v naravi. Tudi preostali interier objekta, npr, apartmaji, je zasnovan iz naravnih materialov, tla in pohištvo so iz lesa, v kopalnici je uporabljena teracco keramika, ki spominja na kamen, vstavljeni so avtohtoni leseni pohištveni, sodobnega oblikovanja.

osnovni podatki
Projekt: Wellness L, Maribor
Lokacija: Kungota, Maribor
Naročnik: Zasebni investitor
Avtorji: Coinhabarhitekti
Leto: 2020-2022
Fotografije: Tomaž Pažek