Razmislek o hiši 4: Odnos do okoliških objektov

Ko se odločate, kje graditi, pomislite tudi, kako boste spoštovali druge stavbe okrog vaše hiše. Bodite pozorni tudi na širši prostor, ki ga mora vaša hiša upoštevati.

Najlažje je izhajati iz sebe in stavbo postaviti na mestu, kjer se nam zdi najbolj primerno. Vendar imamo okrog sebe tudi sosede, drugo arhitekturo. Te hiše so tam bile, preden smo gradili mi. Morda je pozidava hiš stara že stoletja. Pomisliti je potrebno, kako postaviti hišo, da bo postala del naselja. Če jo zgradimo daleč vstran od sosedov, na samem, bo naša hiša odtujena od naselja. Vsako naselje ima namreč zaključeno obliko. Poglejte na zemljevid in pomislite, kako bi lahko z vašo hišo pomagali ohraniti obliko naselja.

Hiša na samemČe boste vašo arhitekturo zgradili na samem, boste gotovo vstran od sosedov. Če želimo imeti svoj mir, je to sicer dobro. Vendar pomislimo, kako bi bilo, če bi vsak Slovenec želel hišo na samem. Vsa pokrajina bi bila polna osamljenih hiš.

Hiša blizu sosednjih hišZelo pomembno je, da gradimo hiše čim bližje skupaj. Tako ohranimo obliko naselja. Pomislimo samo, kako prijeten je občutek biti v strnjeni vasi, na trgu, kjer nas obdajajo hiše. Poleg tega lahko z gradnjo blizu sosednjih hiš veliko prihranimo, ker potrebujemo krajši dovoz in krajše priključke.

Za vas svetujemo.
Imate parcelo, pa ne veste, kaj se na njej lahko zgradi? Imate dilemo glede oblikovanja hiše?

< pišite nam

Nasveti arhitekta