Razmislek o hiši 5: Fasada in materiali fasade

Ko izbirate barvo ali material fasade, pomislite na širši prostor. Da, to je vaša hiša, lahko jo prebarvate kakorkoli. Vendar so okrog vas naselje, sosedje, cerkev, kašča, kozolec, narava, na ves prostor boste vplivali s svojo fasado.

Ko gre gradnja vašega objekta h koncu, je potrebno izbrati tudi barvo fasade. Proizvajalci nam nudijo širok spekter odtenkov s tisoč možnostmi. In potem razmišljamo, kakšno barvo bomo zbrali, medtem ko gledamo male vzorce v katalogu. Vendar hiša ni mali vzorec, je površina več deset kvadratnih metrov fasade, ki bo s svojo barvo sijala daleč naokoli. Zato moramo biti pozorni, kakšno barvo izberemo.Ko izbiramo barvo in material, ne moremo misliti samo na našo hišo in na našo najljubšo barvo. Okrog hiše so namreč hiše sosedov, podporni zidovi, lope, sodobne stavbe, delavnice, ceste,… Poleg tega pa so tam tudi narava, zemlja, travnik, gozd in drevesa. Pomisliti moramo, kako bo naša hiša vplivala na prostor. Čeprav je naša hiša res naša last, pa prostor ni nekaj, kar si lastimo mi, temveč pripada vsem. Fasada tudi ni kot obleka, ki jo bomo zamenjali, ko se je naveličamo. Res je, da so obleke, avtomobili, oglasne table ali celo sosedove hiše morda kričečih barv. Vendar je to slab zgled. Ne poskušajmo biti opaznejši od soseda, bodimo raje obzirnejši do prostora.Z arhitektom se posvetujte glede barve fasade. Poslikajte vaše zemljišče od daleč in blizu in od njega zahtevajte, da naredi barvne študije. Ko boste hišo enkrat prebarvali, bo namreč prepozno.

Ometana fasada ali fasadni sistemZa izbiro barve fasade ni dovolj, da si rečete: »Turkizno modra je moja najljubša barva, tak imam avto, zakaj ne bi tako prebarval tudi hiše«. Prav tako je zgrešeno razmišljanje, ko po ugotovitvi, da smo zgradili »preveč običajno hišo«, sklenemo: »Dajmo te okenske obrobe malo poživiti z zeleno, da ne bo tako pusto.«Predstavljajmo si, kakšen bo videti prostor, če bi vsi razmišljali tako. Slovensko podeželje bi bilo še bolj podobno razglašeni barvni paleti. S slabo izbrano barvo vizualno onesnažimo prostor. Bi nam ustrezalo, če bi na primer vsi iz svojih dnevnih sob predvajali zelo glasno glasbo? Saj to je vendar njihova dnevna soba. Lahko delajo, kaj hočejo? Vendar pa prostor ni njihov, zato ga ne bi smeli zvočno onesnaževati. Tako kot prostor tudi ni naš, ko barvamo fasado v žive tone in ga barvno onesnažujemo.Zato je treba izbrati v paleti zemeljskih tonov. Te barve izhajajo iz tradicije. Žive barve so umetne, pastelne odtenke rjave in rumene pa so znali izdelati že naši kmetje iz naravnih sestavin. Izberite tako barvo, da bo vaš objekt nevtralen v prostoru. Opazen naj bo zaradi dobre arhitekture in urejene okolice, ne pa zaradi barve. Živa barva je le hiter in cenen način, da naredimo našo arhitekturo opaznejšo.

Drugi materiali fasadePoleg ometanih fasad in modernih fasadnih sistemov pa obstajajo tudi drugi materiali, primerni za fasado. Stoletja se je zaradi svoje odpornosti uporabljal kamen za cokel, ometan pa je bil le zgornji del hiše. Alpske hiše so bile velikokrat skoraj v celoti lesene. Tudi danes sta les in kamen materiala, ki ju je mogoče uporabiti za lepo arhitekturo.Mnogi delamo napako, da na fasado položimo kamen, ki je uvožen iz tujine ali celo iz daljnih dežel. Cokel, obrobe ali celotne stranice oblačimo v fino rezan kamen iz Kitajske, ker je to moderno. Še slabše izgledajo umetne plošče, na katere s tiskalnikom natisnejo sliko v imitaciji kamna. Fasada ni obleka, ki bi se ravnala po modi, saj bo ostala dolga leta. Zakaj ne bi raje izdelali cokla iz masivnega lokalnega kamna, ki bo na pogled prijetnejši in naravnejši, hkrati pa se bo lepo vklopil v okolje.Tudi les je material, ki lahko dolga leta krasi našo fasado in jo varuje pred vremenskimi vplivi. Danes napačno mislimo, da se les prehitro stara in da ga je treba preveč vzdrževati. Pravilno obdelan in negovan les ne potrebuje barvanja in lakiranja. Zdrži lahko desetletja. S svojim sivenjem naši hiši daje dostojanstven in naraven videz. Ob uporabi kamna in lesa lahko ustvarimo zelo sodobno arhitekturo. O tem vprašajte svojega arhitekta in poiščite možnosti, kako vašo fasado narediti zanimivo z materiali, ne s kričečo barvo.

Za vas svetujemo.
Imate parcelo, pa ne veste, kaj se na njej lahko zgradi? Imate dilemo glede oblikovanja hiše?

< pišite nam

Nasveti arhitekta