Razmislek o hiši 10: Fleksibilnost stavbnega volumna

Omogočite, da se bo vaša hiša lahko prizidala ali nadzidala. Morda boste del hiše odstopili svojim otrokom. Pomembno je, da se vaša hiša lahko prilagodi vsem vašim potrebam.

Vašo hišo seveda gradite najprej za svoje potrebe. Vendar nikoli ne veste, če jo boste kdaj morali prilagoditi. Lahko se zgodi, da bodo k vam prišli živet stari starši. Morda si bodo vaši otroci, ko odrastejo, pri vas naredili svoj dom. Del hiše boste morda kdaj želeli prodati ali narediti dva ločena vhoda. O tem premislite s svojim arhitektom že sedaj, kajti po izgradnji je lahko prepozno.

Hiša, ki jo težko prizidamoVeliko hiš je grajenih tako, da jih je težko spreminjati. V primeru, da prej nismo mislili na to, da bo hišo kdaj potrebno dozidati ali prezidati, lahko naletimo na težave. Zakaj? Recimo, da se pojavi potreba po dodatnih dvajsetih kvadratih za sobo še enega otroka in igralnico. Nekje bo potrebno k hiši dodati prizidek. Mi pa imamo na eni strani hiše garažo, na drugi velik pokrit vhod, na tretji kopalnico in stranišče, zadnja stran pa je obrnjena na sever. Kam bomo postavili novo sobo? Ali pa, da imamo hišo z visoko in strmo streho, šesterokotne oblike, tako kot v ameriških filmih. Če bomo morali k hiši postaviti garažo, ni možnosti, da bomo zanjo našli streho. Nobena streha se namreč ne bo ujela z obstoječo šesterokotno streho naše hiše.Hiša, ki ima prostore neurejeno nametane, in hiša, ki je polna balkonov, pokritih vhodov, nadstrešnic in ima zelo komplicirano streho, se bo zelo težko prilagajala novim potrebam. Vsak poseg bo še dodatno poslabšal njeno podobo. Hiše z razgibanimi oblikami in neurejeno nametanimi prostori je težko prizidati.

Hiša, ki jo enostavno prizidamoZelo enostavno se prizidajo hiše, ki imajo prostore, urejene po sklopih. Kaj to pomeni? Spalnice so lahko na enem delu hiše, dnevna soba z jedilnico pa na drugem. Ko gradimo prizidek, se tisti del hiše s spalnicami samo podaljša. Ko se recimo pojavi želja po garaži, bomo veliko lažje prizidali garažo, če smo si v hiši zamislili še en stranski vhod. Več vhodov poveča funkcionalnost hiše in omogoča, da dodamo nove prostore, ne da bi morali spreminjati notranjo ureditev.Dosti lažje je prizidati hišo, ki ima enostavno, pravilno obliko, saj poleg nje le dodamo še eno »škatlo« prizidka, videz pa bo ostal nespremenjen. Enako je s streho. Preprosto dvokapno streho samo podaljšamo v prizidek.Veliko bolje je, da pomislimo, katere potrebe se lahko pojavijo v prihodnosti. Seveda tega ne moremo natančno vedeti, vendar pa lahko predvidimo, da se bodo nekje dodale še kaka soba, delavnica ali garaža. O tem se pogovorite z vašim arhitektom.


Za vas svetujemo.
Imate parcelo, pa ne veste, kaj se na njej lahko zgradi? Imate dilemo glede oblikovanja hiše?

< pišite nam

Nasveti arhitekta