Razmislek o hiši 11: Velikost prostorov

Razkošje ni v velikosti prostorov. Razkošje arhitekture je v tem, kako so ti prostori zasnovani. Premislite, kateri prostori so za vas pomembni in kateri manj in temu prilagodite njihovo velikost.

Da je hiša razkošna, če je velika, misli veliko slovenskih naročnikov. Zidajo ogromne otroške sobe, dnevne sobe čez polovico nadstropja, kopalnice v velikosti tretjine dnevne sobe… Potem pa se zgodi, da je v otroški sobi, veliki trideset kvadratov, ena mala postelja, omara, na tleh leži nekaj igračk, ves ostali prostor pa je prazen. Marsikdo ima v veliki kopalnici v enem kotu tuš, tri metre stran WC in bide, v drugem kotu pa kopalno kad. Na sredini pa zeva velik prazen prostor. Ljudje za bivanje potrebujemo veliko manj prostora, kot si mislimo. Preveliki postori delujejo neprijetno in prazno. Velikost prostorov nikakor ne pomeni, da smo ustvarili kvalitetno arhitekturo. Z arhitektom se moramo posvetovati, kateri postori so za nas pomembni in kateri ne in na podlagi tega določiti kvadrature.

Neprilagojena velikost prostorovKo se odločamo o prostorih, si mnogi rečemo: »V svoji arhitekturi želim zares veliko spalnico.« Potem se spomnimo še, da potrebujemo še veliko kopalnico. Zatem želimo še obsežno vinsko klet za prijatelje. Problem pa je, da si ne moremo privoščiti hiše, kjer bi bilo vse veliko. Zato se zgodi, da imamo sicer nekaj velikih prostorov, otroška spalnica, dnevna soba, jedilnica in kuhinja pa so premajhne. Za povrh vsega pa prostore povezuje dolg in neosvetljen hodnik.Taka zasnova je neuporabna, poleg tega pa tudi arhitekturno slaba.

Velikost prostorov glede na potrebeČe želimo zadovoljiti potrebe svoje družine, moramo pozabiti na želje po velikem tem ali onem prostoru. Zakaj bi si želeli ogromno spalnico, če smo v njej manj kot osem ur na dan? Zamisliti si moramo, katere prostore bomo najpogosteje uporabljali. Danes se na primer več ur dnevno zadržujemo v kuhinji. V njej si pripravljamo zajtrk, kosilo, večerjo, vlagamo zelenjavo, pečemo pecivo. Zato je nesmiselno, da bi bila kuhinja majhna in utesnjena. Kuhinja je eden izmed pomembnejših prostorov. Enako je z dnevno sobo. V njej se vsak dan sprostimo, včasih delamo, sprejemamo obiske, zvečer celo zadremamo pred televizijskim ekranom in se šele v nočnih urah odpravimo v spalnico. Morda bo naš otrok nekoč želel igrati klavir. Dnevna soba je osrednji prostor naše hiše, pravzaprav prostor našega življenja. Zato mora biti tudi največja.Tisti prostori, ki jih bodo več časa uporabljali vsi družinski člani, morajo biti večji, prostori, ki pa jih bomo uporabili le tu in tam, pa so lahko majhni. Z izbranim arhitekt moramo dobro premisliti, kateri prostori so za nas pomembni. Na podlagi tega lahko določimo njihove velikosti.

Za vas svetujemo.
Imate parcelo, pa ne veste, kaj se na njej lahko zgradi? Imate dilemo glede oblikovanja hiše?

< pišite nam

Nasveti arhitekta