Razmislek o hiši 12: Artikualcija prostorov

Vaši prostori naj bodo uporabne oblike, brez kotov in zalomov. Pravokotna oblika sob omogoča največji izkoristek prostora in najenostavnejšo izvedbo.

Kako po navadi razmišljamo o tlorisu? Naprej si začrtamo pravokotnik hiše, potem pa vanj vrišemo kvadrat za kuhinjo, kvadrat za jedilnico, ob drugi steni pa pravokotnik za spalnico. Dodamo še stranišče in kurilnico. Kaj nastane na sredini? Dnevna soba. Vendar je ta dneva soba čudne, zalomljene oblike, brez ravnih sten. Njena oblika je posledica tega, kako smo v tloris narisali druge prostore. Zato je njena oblika tudi neuporabna in neprijetna na pogled. Problem nastane tudi, ko želimo prostore posebnih, nepravih oblik. Težava takih prostorov je tudi v postavitvi pohištva, oken in naprav, kar otežujejo zalomljene ali okrogle stene. Vašega arhitekta opozorite na to, da želite uporabne oblike prostorov.

Prostori nepravih oblikMnogi med nami hočemo posebne, okrogle prostore ali prostore z zalomljenimi stenami. Morda si v dnevni sobi želimo krivo steno ali polkrožno jedilnico. Taki prostori so zanimivi, vendar imajo veliko težav. Kam bomo prislonili omaro v polkrožni steni? Kako bomo uredili okroglo sobo? Prostori kompliciranih oblik so manj uporabni, njihova izvedba je draga. Prav tako pa nas več stanejo, ker moramo pohištvo zanje izdelati po meri. Še večji problem nastane, ko vidimo, kake posledice taki prostori pustijo v arhitekturi naše hiše. Okrogla soba je sprejemljiva, vendar imamo težavo, ko ugotavljamo, kakšne sobe bomo postavili okrog nje. Pri sobah, ki so posebnih oblik, nam ostane veliko neizkoriščenega prostora, ostankov trikotnih, petkotnih ali večkotnih oblik. Imamo pa tudi dolge, neuporabne hodnike, ki ležijo med takimi prostori.Za vsak zalom ali okroglino moramo imeti dober razlog. Vprašati se je treba, kako smo s tem doprinesli h kvalitetni arhitekturi ali uporabnosti, sicer bo naš tloris nič drugega kot zmeda sten in prehodov.

Prostori pravilnih oblikČeprav se nam morda zdijo pravokotni prostori brez kotov in zalomov dolgočasni, nam v resnici prihranijo veliko prostora in so tudi bolj uporabni. Kadar razmišljamo o tlorisu naše bodoče arhitekture, zato raje poskusimo več prostorov zložiti v pravokotnike. Kaj mislimo s tem? Stranišče, shramba in kurilnica so lahko v enem podolgovatem pravokotniku. Kuhinjo in jedilnico lahko tudi družimo v en pravokotnik. Ko vse zložimo skupaj, se potrudimo, da nam za dnevno sobo ostane velik pravokotnik, brez zalomov. Prostori morajo biti kot Lego kocke, ki se zmeraj skladajo.Kako lahko to dosežemo? Narišimo si mrežo in poskusimo stene med seboj poravnati. Tako bomo maksimalno izkoristili prostor, se znebili dolgih hodnikov, gradbenikom pa olajšali delo. To je delo arhitekta, vendar bodite zelo pozorni na to, kako vam je uredil tloris.

Za vas svetujemo.
Imate parcelo, pa ne veste, kaj se na njej lahko zgradi? Imate dilemo glede oblikovanja hiše?

< pišite nam

Nasveti arhitekta