Razmislek o hiši 13: Povezanost prostorov

V svoji novi hiši zagotovite velike, zračne in prehodne prostore. Združite jedilnico, kuhinjo in dnevni prostor, združite starševsko spalnico s starševsko kopalnico,… Omogočite vaši hiši, da zadiha.

Pred tridesetimi leti je bil vsak prostor zagrajen med štirimi stenami. Stara mama je kuhala v ločeni kuhinji, jedilnica je bila svoj prostor, zagrajen z vrati. Nič drugače ni bila zagrajena dnevna soba, v katero smo vstopili skozi ena sama vrata. Tudi danes marsikdo tako gradi. Predstavljajmo si situacijo, ko en družinski član dve uri kuha kosilo, zaprt v kuhinjo, drugi gleda televizijo v dnevni sobi, otroci pa se igrajo v igralnici na drugem koncu hiše. Precej nedružabna situacija, ki nas odtuji, kajne? Kvalitetna arhitekturna zamisel družinske člane povezuje, ne odtujuje. Zato moramo dobro premisliti, v katerem prostoru bomo preživeli največ časa. Ugotoviti moramo, kje želimo zasebnost in kje bi radi, da smo med seboj čim bolj povezani. To je potrebno omeniti vašemu izbranemu arhitektu.

Nepovezani prostoriKadar razmišljamo o prostorih naše nove hiše, nas hitro zavede, da mislimo o vsakem prostoru posebej. Na en konec hiše damo kuhinjo, na drugi jedilnico, vmes pa steno z vrati. Otroško igralnico ločimo od dnevne sobe s prehodom. Vsepovsod med prostori naredimo stene. Tako hitro ustvarimo poplavo prehodov, hodnikov, vrat. Če je prostor povezan z drugim prostorom le z vrati, smo ga ločili od hiše. Ne samo, da se v takem prostoru počutimo osamljene, čeprav je hiša polna prebivalcev, otežimo si tudi prenašanje pohištva, strojev, prezračevanje, itd. Naša hiša mora imeti čim manj in ne čim več sten.

Povezani prostoriProstori, ki jih veliko uporabljamo, morajo biti med seboj vizualno in funkcionalno povezani. Ko kuhamo, se je lepo pogovarjati z nekom, ki sedi v dnevni sobi. Priročno je, da lahko z enim očesom hkrati tudi kukamo v otroško igralnico, skozi okno pa ves čas opazujemo, kaj dela pes na terasi. V takem prostoru dobimo občutek, da smo povezani z ostalimi prebivalci. Lahko bi rekli, da hiša »diha«.Zamislite si, kako bi bilo, če bi povezali vašo kopalnico s spalnico. Ko bi se kopali v kadi, bi lahko skozi steno iz peskanega stekla osvetljevali prostor in se pogovarjali s soprogo. Povezanost med različnimi prostori nam omogoča posebno kvaliteto bivanja.Seveda velikokrat potrebujemo zasebnost ali zastor pred pogledi. Vendar za to ne potrebujemo stene, lahko je dovolj že premična omara, paravan ali morda kar zavesa.Z arhitektom ugotovite, katere stene res potrebujete, vse ostale pa opustite in povežite vaše prostore.

Za vas svetujemo.
Imate parcelo, pa ne veste, kaj se na njej lahko zgradi? Imate dilemo glede oblikovanja hiše?

< pišite nam

Nasveti arhitekta