Razmislek o hiši 14: Fleksibilnost prostorov

Prostore si zamislite tako, da jih boste lahko enostavno spremenili ali združili, ko se pojavi potreba. Morda vam bo hiša služila desetletje, potem pa se lahko marsikaj spremeni.

Svoji hišo po navadi gradimo »za zmeraj«. Tako tudi razmišljamo, ko se odločamo, kakšni bodo prostori. Marsikdo reče: »Tukaj bo dnevna soba in tukaj velik kamin, tega ne bomo spreminjali«. Potem pa se čez leta pojavi potreba po večjem oknu, združitvi dveh spalnic ali še eni otroški sobi. Morda bomo hoteli samo kavč postaviti kam drugam. Če bo naša hiša polna sten, prehodov in vgradnega pohištva, jo bomo zelo težko spreminjali. Zelo pomembno je, da razmislimo, kako bi si zamislili organizacijo tlorisa, da bomo namen prostorov enostavno spreminjali. To je težka naloga, ki zahteva veliko razmisleka. Večji del bo zato opravil arhitekt, vi ga samo opozorite, da mora to upoštevati.

Prostori, ki jih težko spremenimo ali družimoFunkcijo prostora bomo zelo težko spreminjali, če bo imel posebno, komplicirano obliko. Knjižnega kotička šesterokotne oblike ne bomo mogli enostavno spremeniti v otroško sobo. Iz velike okrogle spalnice se dveh otroških spalnic ne bo dalo narediti. Če bomo v dnevni sobi imeli vse stene razen ene poševne, kam bomo prislonili kavč?Prostore je težko spreminjati ali združevati tudi, če so med njimi pomembne nosilne stene. Enako težko je združevanje, če želimo združiti dve otroški sobi, pa je med njima kopalnica.Na probleme naletimo tudi, kadar stene med seboj niso poravnane. Če zrušimo steno med 4m dolgo pralnico in 7m dolgo spalnico, bomo dobili čuden, zalomljen prostor. To so izhodišča, na katere pazite, ko dobite v roke načrt arhitekta.

Prostori, ki jih enostavno združimoUporabo prostora lahko zelo enostavno spremenimo, če je ta prostor pravokotne oblike. Ne samo, da lahko enostavno spremenimo položaje pohištva, take prostore lahko tudi brez težav pregradimo. Z eno steno na sredini pravokotne dnevne sobe dobimo dva lepa, kvadratasta prostora.Če se z arhitektom dogovorimo, da v zasnovi predvidi čim manj nosilnih sten, bomo brez težav pregrajevali in dograjevali našo arhitekturo, kadar bo to potrebno.Stene, ki so zmeraj »v liniji«, torej poravnane na mrežo, nam olajšajo njihovo rušenje. Če so stene med eno in drugo otroško sobo enako dolge, bomo potem, ko jih zaradi potrebe porušimo, dobili velik in uporaben pravokoten prostor.

Za vas svetujemo.
Imate parcelo, pa ne veste, kaj se na njej lahko zgradi? Imate dilemo glede oblikovanja hiše?

< pišite nam

Nasveti arhitekta