Razmislek o hiši 7: Prostori in zunanjost

Ne razmišljajte samo o notranjosti vaše arhitekture. Pomislite, kako bi izkoristili tudi zunanjost hiše. Dnevna soba se lahko podaljša na teraso, spalnica na vrt, igralnica na travnik. Tudi zunanjost lahko postane eden izmed prostorov.

Ko boste postavili hišo, vam bo na parceli ostalo veliko praznega prostora. Tudi ta prostor je treba izkoristiti. Gotovo si boste nekje urediti vrt, drugje skalnjak, cvetlično gredo ali otroško igrišče. Vendar lahko postane ta okolica tudi podaljšek vaše hiše. Kaj to pomeni? Pomislite, da bi se vaša dnevna soba poleti podaljšala na vrt, ki ste si ga uredili. Ali pa da se bi knjižni kotiček nadaljeval kar v cvetlični gredi, kjer bi lahko poleti prebirali literaturo ali poslušali glasbo. Zamislite si kvaliteto letne kuhinje z jedilnico kar na vrtu, kjer bi lahko ob sončnem vremenu v naravi jedli kosilo. Prostor okrog vaše hiše lahko postane nadaljevanje prostorov, ki so znotraj hiše. O tem se posvetujte z arhitektom in mu omenite, kateri prostor želite povezati z naravo in okolico.

Prostori hiše niso povezani z zunanjostjoPo navadi, ko gradimo hišo, sploh ne pomislimo, kako bodo prostori povezani z zunanjostjo. Zanima nas velikost dnevne sobe in jedilnice, povemo tudi, kje želimo imeti spalnice. O naši hiši razmišljamo kot o svojem svetu, ki nima povezave z okolico. Kaj se zgodi, ker na to nismo mislili? Ko začnejo sijati prvi sončni žarki, moramo skozi stranski vhod okrog cele hiše, da lahko uživamo na vrtu. Če želimo poleti zunaj pojesti kosilo, moramo obrok nesti skozi vso hišo. Na stran hiše z lepim pogledom, kjer je naša spalnica, nimamo izhoda, da bi lahko zunanji prostor izkoristili kot teraso. Taka hiša ni povezana z zunanjim prostorom.

Prostori hiše so povezani z zunanjostjoKo se boste odločali o tem, kje želite posamezne prostore, pomislite tudi, kako bi jih povezali z zunanjostjo. Z arhitektom se posvetujte, kam hočete umestiti izhode v zunanjost. Priročna je povezava kuhinje z vrtom, da lahko povrtnine prinesete naravnost na pult. Dnevno sobo je nujno povezati s teraso, ki se poleti lahko z vrtno garnituro spremeni v veliki dnevni prostor, ta pa se nadaljuje v naravo. Pomislite, kako bi lahko z zunanjostjo povezali spalnice, knjižnice, otroške kotičke in to omenite arhitektu. Povezave so lahko tudi vizualne, z okni in pogledi. Skupaj z izbranim arhitektom ugotovite, kako bi lahko v svoji hiši pričarali občutek, da ste povezani z okolico.

Za vas svetujemo.
Imate parcelo, pa ne veste, kaj se na njej lahko zgradi? Imate dilemo glede oblikovanja hiše?

< pišite nam

Nasveti arhitekta